Rikstorneringen 2007

Så var det äntligen dags för en av årets höjdpunkter, Rikstorneringen 2007 (även känt som Tornerspels SM).
På fredagseftermiddagen bar det av med båten mot Oskarshamn för vidare färd mot High Chaparral dit vi anlände 23:00 och möttes då upp av Roland, Ola och Therese som hade åkt upp en dag tidigare.
De tre hade gjort ett exemplariskt arbete och plockat åt sig ett gäng rum så att alla i sällskapet fick bra sovplatser, men kanske framför allt hade de plockat de bästa hagarna åt hästarna.
     När alla var framme (Lolle och Lennart åkte med Lolles lastbil som fick problem med bromsarna och kom en dryg timme senare än vi andra) bar det av till hotellet där vi träffade Cannon och Ola som skulle ha iväg oss till Salonen (eller Puben om du föredrar det) Vi var inte sena på att följa med och därför trängde vi in oss 12 stycken i Daniels bil och så bar det av. Men av någon anledning skulle Ola helt plötsligt inte med utan skulle gå och lägga sig.
    Tyvärr så stängde Salonen 45minuter efter att vi kommit dit. Därför packade vi återigen in oss i Daniels bil, den här gången 14 stycken, nytt rekord.
Döm av våran förvåning när vi kommer tillbaka till hotellet och hittar Ola sittandes i trädgårdsmöblerna drickandes Öl, skulle inte han sova?

Lördag, Första tävlingsdagen - Individuell tävlan
Lördagen började redan kvart i sju med att Daniel, Lolle och Jonne kom instormandes i mitt, Mattias och Anders rum och tyckte att vi skulle ha en gammeldansk. Alla avstod förutom Anders.
Sedan åkte vi iväg till ,vad vi trodde, en välbehövlig och efterlängtad frukostbuffé. Men vi hade blivit fel informerade, frukosten öppnade först en timme senare, klockan åtta. Istället åkte vi och red och veterinärbesiktigade hästarna. Sedan blev det frukost.
    Klockan 10:00 var det dags för de två första startgrupperna att dra igång. Daniel ingick i den ena.
Han gjorde ingen super prestation men han tog sig igenom utan att behöva skämmas, speciellt med tanke på att det var hans första SM.
    Klockan 11:00 i den hade vi, Torneamentum, med Lennart i den ena gruppen. Inte heller han behövde skämmas över sin insats även om den var sämre än Daniels.
    Klockan 12:00 var det dags för två stycken från oss som inte hade något annat val än att ta sig till finalomgången (När alla kvalomgångar är ridna får de 12 (eller fler om de sista som kvalar in har samma poäng) rida en finalomgång där poängen från kvalet läggs ihop med poängen i finalen). De som var med i omgången var Mattias och Lolle. Bägge två har väldigt bra plaseringar i SM genom tiderna (Mattias vann 2005 det år som Lolle fick sin bästa plasering 2:a)
Men bägge underpresterade men klarade sig ändå vidare till finalen innom topp 6.
    Sedan var det dags för Lunch innan sista omgången innan finalen skulle ridas. Och inför den omgången var det spänt i Torneamentum lägret, ännu visste vi inte om vi hade någon i final.
    Men i sista omgången hade vi Anders Larsson. Anders red som aldrig förr och tog sig vidare till Final som poängbäst. Även Jonne var med i samma startomgång som Anders men hade ingen större lycka.

I finalen lyckades Anders hålla nerverna under kontroll och gjorde en lika bra ritt som i första omgången och blev därför Svensk mästare i tornerspel.
Något som firades med dusch och Cigarr innan vi gick ut på kvällen.
    Fram emot halv tre på natten efter mycket festande fick vi äntligen krypa isäng.

Söndag, andra tävlingsdagen - Lagtävling
På söndagen tog vi en välbehövlig sovmorgon till klockan 09:00 eftersom vi inte skulle rida fören 13:00.
Fram tills dess att det var dags tog vi det lugnt och titttade lite på de andra sällskapen när de tävlade.
    När det väl var dags för oss så underpresterade alla förutom tre. Det var Mattias som gjorde en riktigt bra ritt och slöt som poängbäst i laget. Och så var det Daniel och Lennart som gjorde vad som förväntades av dem. Men resten lyckades inte. Och Anders som varit överlägsen på lördagen blev poängsämst i laget.
    När våran ritt var klar var vi övertygade om att vi för första gången under hela 2000-talet hade förlorat guldet i tornerspel. Vi var inte ens säkra på om vi skulle få medalj.
    Vi hade delvis rätt i våra farhågor. Vi fick silverplatsen före Celeres Nordica, Infensus och Bockens Kämpar. Men S:t Nicolai var oss övermäktiga den här gången. Men inte så överlägsna som vi först hade trott. De vann med endast 20 poäng. Vilket kan liknas med någonting mellan 1 och 2 mål i fotboll.

    Vi var väldigt besvikna men efter en stund började vi hitta ljuspunkterna och kunde konstatera att vi kanske inte är svenska mästare, men vi är bäst i sverige. Vi ställde upp med vårat "B-lag" ( två reserver och en halvskadad) och höll nästan på att ta hem guldet ändå. Det visare en stor bredd. Sedan hörde vi även från publikhåll att vi var det enda sällskapet som bjöd på show. Och det är trotts allt Show vi håller på med.

Till sist vill jag bara citera Ola Salo.
"Vi är bättre än den här dyngtävlingen"

Spännande telefonsamtal (01:10)

Klockan 01:10 natten till Onsdagen ringde min mobil. Långsamt vaknar jag till liv och tar upp mobilen och läser: Niklas Palmqvist mobil. Svarar med nyvaken röst men möts inte av vad jag hade föväntat mig (dv.s. Niklas) utan jag möts av Kristians ljuva stämma. Först pratar han om någonting som jag inte längre minns. Sedan kommer han fram till sitt egentliga ärende konversationen går ungefär såhär
Kristian (K): Alltså, vi (Kristian och Niklas) åt ju lunch vid typ tolv.
Jag (H) (H som i Hampus inte H som i Jag): Mmmm
K: Sedan köte vi 1 kilo godis som vi åt upp så då åt vi ingen kvällsmat.
H: hahahah
K: Så nu började magen att kurra. Så tror du att Max har öppet?
H: hahahahaha, Du ehh jag har ingen aning faktiskt, men det tror jag åk och kolla

Sedan börjar vi disskutera en eventuell utgång på Sävefest ikväll (Onsdag) på hamnplan för att sedan gå vidare till helgen och Snook på Gutekällaren och till sist in på nästa veckas Mösspåtagning och resten av studentfirandet. Och från det in på något djupare samtalsämnen.

Så klockan 01:10 inleddes ett ungefär 20 minuter långt samtal.

Skratta eller gråta?

Vid kassorna på Konsum i klinte finns det två stycken sparbössor. En vid varje kassa (de har egentligen tre men den tredje fick ingen tydligen.) Vid den ena kassan står en som samlar in pengar till behövande i världen som lever i daglig misär. Platser där misshandel är en del av vardagen, något som mat inte är.
Vid den andra kassan står en bössa som samlar in pengar till gotlandskatthem!

Gissa vilken som är full och vilken som nästan är tom...

"Jag citerar, CITAT!".

"Vem bestämmer rätt och fel när moralen är död?"


"Livet är hårt men du måste vara hårdare"                                "What Would Jesus Do?"



"Allt är inte vad det till synes verkar vara"

"Lämna det bakomflutna före dig"

"Snarka och du får sova ensam"                          "Le och världen ler mot dig"


"Ge mig tips och goda råd                      "Livet är en stor vit lastbil, som far fram med
så att jag kan göra helt tvärrtom"          all sin styrka och makt"


"Greenen är som en fläskkoklett fast mindre"

"Det som inte är tål att skämtas med,det förtjänar sällan att tas på allvar"

"Ingen kräver att du skall vara perfekt "

"Always look on the bright side of life"

"En bra politiker måste kunna förutse vad som skall hända om ett år,
sen måste han ha en bra förklaring till varför det inte blev så"


"Och så går en dag ifrån vårat liv och kommer aldrig åter"

"Lyckan är lik en parfym,

vi kan inte stänka den på en annan

utan att ett par droppar faller på oss själva"


"En kompromiss är konsten att dela en kaka så att alla tror att de har fått den största biten"


"Var sak har sin tid, att leva har sin, att dö har sin"


"Jag har inte varit i tv, men jag finns ändå"


"Det enda jag har att säga om den här putten är att klockan är kvart över tre"

 

"Vill du veta någonting om vägen framför dig 
fråga dom du möter"

"Alldrig har så många haft så få,att tacka för så mycket"


"Livet är som en jordgubbe, det går upp och ned"



"Ju mer jag tänker på saken,

dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas"


VM

Idag tog Ishockey VM 2007 slut och sverige är inte längre regerande mästare i de tre stora OS, VM och EM utan idag gick titteln till Kanada efter en spännande avslutning mot Finalnd.
Sverige fick klara sig helt utan medalj iår och det borde klassas som fiasko, men med tanke på vilken lag vi ställde upp med i år så var det inte alls dåligt utan faktiskt helt okej att sluta på en fjärdeplats och vunnit mot bl.a. Slovakien som hade ett synnerligen NHL-stjärnfyllt lag. Men till nästa år hoppas jag att Bengan får hit lite NHL proffs så att vi kan åter erövra VM titeln

Lasse Lindh

Jag vill tipsa om Lasse Lindh. Tyvärr har ingen av de komersiella kanalerna som jag lyssnar på (RixFm och Mix Megapol) snappat upp detta underbarn utan det är endas P3 som har förstått potentialen i den här killen.
Därför vill jag tipsa alla bloggläsare om att lyssna på Lasse Lindh (jag rekomenderar främst Svenska hjärtan och Varje litet steg) Det här är något som kommer att bli stort bara han orkar arbeta vidare bakom de stora namnen som Lars Winnerbäck och kompani, snart kommer han att vara där.

Gå in på
http://www.lasselindh.se/?page_id=5 och lyssna


Tornerspelsmaskinen

I Lördags bygdes den, igår invigdes den och idag gav den resultat.
Jag talar så klart om Isomes Tornerspelsmaskin, den första på gotland.image10image11

Den kanske inte så speciellt märkvärdig ut för ett otränat öga, men tro mig den har en stor verkan.

Hela idéen går ut på att man har en rennerban i mitten, innom tornerspel vill man att hästen skall gå så nära den som möjligt (speciellt i tävlingsgrenen Man mot man) Men både jag och min bror har varsin häst som bryter ifrån så fort de möter någon. Därför har vi satt upp ett staket knappt 1,5 m ifrån rennerban så att de inte har någon stans att ta vägen. Sedan är det bara att rida mot varandra tills dess att de har vant sig. Då kan man börja plocka bort infångarna så att man kan använda dem under spelen.

Konstig känsla...

Igår hörde jag Johnnys röst för första gången på nio månader...

konstig känsla

Vårkonsert med mellansnack

Igår var det dags för Västra missionsförsamlingens årliga vårkonsert. I år hade jag en synnerligen betydande roll jag skulle leda hela tillställningen, dela med mig av mina tankar och funderingar och lyckas knyta samman det med körens låtar och hitta en röd tråd.
Jag pratade om Våren inledningsvis och lyckades kamma hem lite skratt av igenkänande när jag berättade om människors tidiga förhoppningar på att våren skulle komma redan i mars.
Sedan släptes kören fram och de var duktiga som vanligt.
Sedan pratade jag om Kärleken och uppmanade alla som var där att ännu en gång förnya sin kärlek till dem de älskar och ta till vara på varandra. Det alvarligaste av mina snack och jag hade därför utelämnat alla större humoristiska inslag.
Sedan sjöng vi allsång lyssnade på Matilda och Kristin som sjöng otroligt vackert och så klart lyssnade vi även på kören.
Sen kom mitt sista snack som blev det populärsaste och bästa, (några av er har kanske läst min hyllning till Christer Fuglesang och vet då ungefär vad jag pratade om fast lite djupare om miljöförstöring) Jag jämförde Christer Fuglesang med Noa och hans ark och pratade om att om vi blev tvungna att flytta till den nya planeten som de hittade i veckan. Så hade kanske Christer Fuglesang blivit ombedd av Gud att samla ihop två av varje art och ta sig med på sin ark till rymden. Och att vi då skulle få ett nytt testamente. Vi skulle ha gammla testamentet om tiden innan Jesus. Vi skulle ha Nya testamentet om tiden med och efter Jesus och vi skulle ha Moderna testamentet om tiden med Christer Fuglesang. Det gick hem.

Valborg

Valborg firades tillsamans med Julia och hennes Nv-kompisar på själsö. En bra beskrivning av händelserna där finns att läsa på hennes blogg http://a-million-colours.blogspot.com/

Spelman på taket

I söndags efter att Jauvetträningen slutat åkte jag in till stan för att möta upp med Julia och hennes mamma för att för andra gången se musikalen Spelman på taket. Även den här gången var den bra, om inte bättre alla var mycket säkrare på sina roller nu än när jag såg den en vecka tidigare med Mamma o Pappa.
Men det roligaste är fortfarande hela firandet efter att Tevye har lovat bort sin dotter första gången på krogen. Hela den scenen är otroligt rolig att se. Och den blir inte sämre av Josef Karnebäcks enorma stämma som håller en ton i säkert en minut och den svajar inte ens när han hoppar ner en meter från ett bord. Otroligt imponernade (det roligaste är nästan att höra dem runt omkring en i publiken som sitter och andas åt honom)
Jag har läst i tidningar och i andra bloggar att Joel Zerpe har fått enormt mycket beröm för sin insatts och det skall han ha. Men jag vill ändå belysa några andra aktörer nästan mer.
Först och främs har vi Josef Karnebäck som gör en enorm insatts som den snälle soldaten som blir kär i en av Tevyes dötrar som han gifter sig med trots Tevjes förbud vilket resulterar i att dotttern blir utfryst från familjen.
Vi har även Sara Hyding som spelar Tevyes näst äldsta dotter. En otroligt bra insatts helatiden verkligt och hon föll aldrig ur karraktären som endel andra gjorde ibland.
Sedan har vi Isac Bendelin som gjorde en enormt bra insatts som revolutionären Perchik som blir till fångatagen av de ryska soldaterna och förd till Sebirien. Och som blir tillsamans med Sara Hydings karaktär Hodel. Äkta kärlek?
Även Erik Törner skall ha en elog även om han kändes lite sämmre än förra året, men sedan hade han även en mindre roll iår än tidigare år.
Sedan vill jag rikta lite speciellt beröm till Frida Listh, Jesper Lundberg Johannes Loor, Amanda Heujbel, Saga Björling och Vendela Blomgren. Och tillsist ett stort beröm till alla som var med. Ser fram emot nästa år.

Jauvet träning

I helgen var det dags för första träningshelgen med gycklargruppen www.jauvet.net. Dem som skulle tränas var medlemmarna i www.torneamentum.nu. Men tyvärr kom det inte speciellt många någon av dagarna men dock lyckades alla ordinarie riddare förutom två komma och bägge hade mer eller mindre gilltiga skäl. Och även tre väpnare var på plats. Så något lärde vi oss nog.
Själva anledningen till att Jauvet var där var att vi skulle lära oss att agera bättre på tornerspels arenan.
På lördagen tillängnade vi förmiddagen (11-13) till att prata om våra egna styrkor och svagheter både individuellt och i grupp, och vi pratade om vad vi skulle kunna förbättra. Sedan åt vi en lunch bestående av kokt korv med bröd och läsk, det var smaskens. Sedan fortsatte vi. Men nu var det dags för lite mer fysisk aktivitet när vi började med olika teaterövningar (som Jauvetarna, Nicki o Putte, själva tyckte var flummiga men bra)
Vi skulle bl.a. gå och blunda på en grusväg tills dess att de fångade upp oss, först gick vi sedan skulle vi springa. Övningens syfte var att vi skulle få känna på hur det är att agera på scen utan att kunna använda alla sinnen (tror jag iaf var syftet).
Sedan skulle vi blunda och gå fram tills dess att vi stod framför ett litet föremål som de hade ställt på marken. När vi trodde att vi var där skulle vi böja oss ned och plocka upp det. Det var svårt och jag tror att bara två stycken lyckades på två försök.
Sedan skulle vi plocka upp den igen men nu gömdes föremålet i Mattias trädgård istället och vi skulle inte längre leta själva utan vi skulle bli guidade av resten av gruppen för att lära oss att lita på varandra.
Nu var de flummigaste övningarna färdiga och istället skulle vi ägna oss åt mer konkret skådespelarträning.
Vi skulle träna på att ha status på ett bra sätt. Så först gjorde vi en övning som hette Greven och betjänten, övningen gick ut på att en hade all makt och den andre inte hade något annat val än att lyda. På så vis kunde Greven träna på hur denne visade sin status utan att överdriva.
Först ut var jag och Fredrik och för en gångs skulle skulla jag börja med att sitta på makten. Jag körde på en lite för stressad ledarstil som höjde rösten och fick kritik för att jag då inte hade hög status, eftersom någon som vet att den har all makt bara behöver säga det den vill ha gjort utan någon stress.
Men det var ändå kul och jag lyckades få Fredrik att snus (Fredrik spyr om han har snus inne längre än fem minuter)
Sedan var det dags för alla andra ochd det var kul att se hur alla snabbt utvecklades och lärde sig både att härska men också att bli styrd över.
Sedan gjorde vi en annan övning som var kul. Man var tre stycken. och hela tiden var en tvungen att sitta en tvungen att stå och en ligga eller luta. Sedan blev vi satta i situationen att vi var i förberedelserna inför ett tornerspel. Sedan var man tvungen att ha en anledning till att byta från sin position till en annan och när man gjorde det blev den som hade den positionen tvungen att ta en ny position. Det var den roligaste övningen och det var svårt och rörigt att ha koll på allt men det blev kul.
Sedan fikade vi och avslöt dagen med att träna på att vara snobbiga. Man skulle gå omkring och mingla. Men man fick aldrig röra på huvudet utan skulle man titta åt sidorna fick man röra på hela kroppen istället. Sedan fick man aldrig titta ner eller pesonen man pratade med i ögonen utan var tvungen att se över honom hela tiden.
Sedan började alla att åka hem och snart vara bara Jag, Mattias från torneamtnum kvar och Putte och Nicki från Jauvet. Alla var då trötta av att vara ute i solen och blåsten hela dagen och det blev lite lojt ett tag. Men sedan kom Putte och Nicki på att de kunde ta två av jauvets karaktärer Tommy Tong och Tommy Tong (Två stycken clowner) och åka in med dem till visby och filma lite små klipp med dem. Sagt och gjort vi åkte in och filmade och de svarade på frågar om Visby så som: varför luktar ringmuren pink, Varför är Visby så populärt, Varför finns ringmuren. Vad används katapulten nere vid nordergravar till, vilka är det som har roligast på gotland och varför och Var det drackflygaren Eragorn som sprang omkring i Nordergravar. De flesta svaren finns på www.myspace.com/tommytongandtommytong Det går även att se mer med Tommy Tong och Tommy Tong kl 20:00 på tv4 på fredag.
Väl hemma igen gick jag in till mitt och lade mig och vilade en stund tills dess att Mattias ringde och sa att det var dags att åka in till stan igen. Men nu som civilister och isället för att svara på frågor skulle det drickas öl. Men jag körde och blev istället bjuden på diverse alkoholfria drinkar. Med oss var även Anders Larsson som hela kvällen tränade på att ha hög status och stel nakce.
På vägen hem gick Putte igenom sin telefon bok när han letade efter någon som de kunde ringa till klockan 02:30 på natten. Bland namnen i telefon boken fanns legender som Claes Månsson och Andres Esteche. Men vi ringde inte dem utan vi ringde till Australien istället där vi hamnade hos en telefonsvarare där detta medelande talades in (av för personen en helt okänd person med ett helt okänt nummer)
- Hej, tycker du att det är konstigt att jag ringer utlandssamtal till australien, isåfall ber jag om ursäkt. Men om du tycker det är lite kul så kan du ju le eller nått.
Sedan åkte vi hem och sov.

Javuet träning - dag 2

Dagen efter samlades vi återigen klockan 10:00 hos mattias men först vid tolv tiden kom Anders Larsson inramlandes.
Den andra träningsdagen användes inte till övningar utan mer till planering. Vi gjorde karaktärsbeskrivningar av de riddare och väpnare som var på plats så nu har torneamentum fått en bortskämd Bratz unge (St:Hans af Wisby) en revolutioner i Kunskapens Riddare och en gammal vresig gubbe i Jorden och Skogarnas riddare. Vi har även fått två väpnare som drömmer om riddarlivet.
Vi pratade även om nästa träningshelg den 12-13 maj då Nicki o Putte återigen kommer hit. Och troligtvis kommer några att få lära sig att slåss med svärd på ett snyggt sätt det skall bli kul.


Hemside tips:

www.jauvet.net

www.myspace.cm/jauvet

www.myspace.com/patrikelgh

www.myspace.com/tommytongandtommytong
www.gycklare.blogg.se