Rikstornering 2007

Igår kväll blev det alltså klart. Hampus Hägg kommer att rida sitt andra tornerspel någonsin i maj på High Chapparall under 2007 års Rikstornering (SM i Tornerspel)

Nervösiteten har ännu inte slaggit in, men sedan är det ännu två månader kvar(tävlingen går av stapeln 19-20 maj)

Vi åker dit med stor press att försvara mästartiteln för sjunde gången i rad.
Som sagt stor press. Men det skall bli kul.

Frestelsernas Berg

Nu har jag läst klart en bok som jag har arbetat med ganska länge (sedan januari). Men det har också varit en bok som jag har varit tvungen att ge tid. Det är en bok som man måste ge tid att påverka, tid till eftertanke och tid till handling.

Frestelsernas Berg är en mycket jobbig bok att läsa, men även välidigt bra och lätt att läsa.
      Den handlar om en familjs fall. Hur fadern överger familjen när äldste sonen börjar använda droger och en annan son kommer ut ur garderoben. Hur fadern lämnar modern till att bli slagen av den drogmissbrukande sonen. Hur fadern lämnar modern till sin undergång.
Men också om modern och hur hon trotts allt kämpar vidare. Trots att hon står på Frestelsernas berg och ingens liv skulle vara lättare att göra slut på än hennes. Boken handlar om hennes kamp och hennes vilja att återvända, återvända till den tid i livet då allting ännu var bra. Innan fadern lämnade dem, innan sonen började ta droger. Innan sonen blev bög. Hon har sparat allt från den tiden i kartonger. Alla barnens gammla kläder, stövlar, flytvästar, strumpor. Allt har hon sparat i kartonger som hon har tagit med sig överallt dit hon har flytttat. I en ständig dröm om att en dag skall alting bli bra.
     Men utåt är allting bra, utåt har ingenting hänt. Modern, Maria, är en fisk. En fisk som inte skriker, en fisk som inte skriker när fiskaren drar upp henne på land. Hon sprattlar och kämpar men hon skriker inte.
     Men Frestelsernas Berg handlar även om hur mellan sonen, Johan, lever vidare. Den handlar om hans kamp. Hans kännsla av övergivenhet efter att fadern lämnat honom och hans bröder. Och hur ont det gör innom honom när fadern skall komma och besöka sina barn. FÖr första gången på 15 men hur han egentligen bara kom för att hämta en tavla som han ansåg var hans.
     Frestelsernas Berg handlar om hur Johan blir manshora och går på gatorna i Stockholm och åker med andra män hem och tillfredsställer dem. Och hur hannhittar sin sexuallitet i det och hur han klarar av att leva vidare. Leva vidare för att senare bli en fisk som skriker. En fisk som skriker på moderns släkt som inte hjälpte dem,. en fisk som skriker på den döde fadern för att han lämnade dem. En fisk som skriker.

     Fadern fick sitt straff. Långsamt tynade han bort, han förlamades långsamt. Han dog av att hans kropp slutligen förlamade hans lungor och gjorde honom oförmögen att andas. Men hela tiden kunde han tänka. Hans hjärna slöt aldrig att fungera, inte ens när hans högra arm var allt han kunde röra på, och med den och en pinne fick han  peka på en bokstavstavla och peka fram de ord han ville ha sagt. Inte ens då slöt hans hjärna att fungera. Vad tvingade inte hans hjärna in honom i för hemska tankar, vad tvingade inte hans hjärna honom att se. Utan att han  kunde försvara sig, utan att han kunde berätta för någon. Han blev fånge i sin egen kropp, och långsamt försökte han att försona sig med sin familj för att han skulle dö med rent samvete, och han gifte sig på sin dödsbädd återigen med Maria.

Slutligen dog även Maria, av ålder och av utmattning och övergivenhet. Men hon dog utan att vilja dö. Hon dog med livslust, trotts att alla vänt sig från henne. Trots att hon stod på Frestelsernas Berg och ingens liv skulle vara enklare att göra slut på än hennes.

(Frestelsernas Berg är en bok av Jonas Gardell)

Kristian ansöker...

... om att bli medlem i klubben för personer som äger en röd Saab.

Vad jag inte riktigt förstår är hur Kristian tänker när han säger det. Om vi tar en titt på namnet en gång till: RÖDA saab klubben, RÖDA KRISTIAN, RÖDA!!!! Senast jag kollade var din bil vit. VIT!!! Men sedan råkar jag öven veta att Kristian är färgblind och därför kanske tror att hans bil är röd.


Svalan Andreas

Jag spanar ut över den fantastiska naturen. Jag står på toppen av en dal och spanar ned i den. I bottnen ser jag en stor sjö breda ut sig och bitvis täcker den hela dalen, vattnet ligger alldeles stilla. En bit bort ser jag två älgar simma över sjön. Jag gör ingen antydan till att skjuta dem. Ännu är det länge tills älgjakten börjar.

Jag börjar vandra ned i dalen mot sjön och hör hur en fågel kvittrar på håll, jag stannar till och tittar upp mot den ljusblåa sommarhimmelen och ser en svala glida fram.

När jag plockar upp min kikare ser jag att det inte är vilken svala som helst, det är Andreas.

Det är många år sedan jag träffade Andreas för första gången.  Jag var då ute på vandring i de svenska sommarfjällen. I veckor hade jag vandrat alldeles ensam och försökt att klara mig på vad naturen bjöd. Målet med min vandring var att söka närmare kontakt med Gud.

Men sommarens torka gjorde det svårare och svårare att överleva på vad växterna bjöd och jag började bli trött.

Som vanligt gassade solens strålar från himmelen och svetten rann från min panna och ned över munnen. Jag försökte att slicka i mig all vätska jag kunde komma över.

Jag satte mig ned i skuggan från ett träd och vilade. Det var då han kom, Andreas.

Han landade på en av grenarna i trädet och tittade ned mot mig. Jag kände att det var någonting speciellt med den här fågeln, han ville säga mig något. Jag ställde mig upp och gick försiktigt fram emot svalan för att inte skrämma iväg honom. Men han rörde sig inte utan följde mig bara med blicken.

När jag kom fram stirrade han mig rakt in i ögonen, och sa.

"Jag har följt dig på din vandring. Jag sett att du har svårt att hitta mat och du börjar bli svag!"

"Ja!", svarade jag. "Jag har vandratt länge nu och jag börjar känna mig ensam och övergiven. Jag hade förlitat mig på att Gud skulle hjälpa mig, men det har han inte gjort."

"Gud hjälper dig nu käre vän. Jag heter Andreas och är utsänd av Gud för att följa vinden dit den tar mig, och hjälpa dem längs min väg som behöver hjälp. Nu har jag kommit till dig!"

När Andreas tystnade kände jag hur den första vattendroppen träffade min panna och svalkade hela mig. Sedan kom det en till, och en till, och en till. Tillslut kom de med så korta intervaller att jag inte längre kunde räkna dem.

Jag tittade runt omkring mig, allt som för bara någon minut sedan varit gultorkat av solen började få tillbaka sin gröna färg. Jag såg hur naturens blommor som givit upp och börjat sloka, nu återigen reste sig långa och stolta i det ny gröna gräset. Jag såg hur blåbärsbuskarna genast började att få bär igen.

Jag kände hur det började blåsa och vände mig åter mot den gren där Andreas hade suttit. Men han satt inte längre kvar. Snabbt plockade jag upp min kikare och tittade ut över den nu mörka himmelen. Långt, långt borta såg jag Andreas glida fram med vindens hjälp. Han hade gjort sitt och var nu på väg för att hjälpa någon annan.

Efter den gången har jag stött på Andreas flera gånger. Ibland kommer han för att hjälpa mig, ibland vill han bara prata. Den här gången gled han bara förbi med sitt kvitter som en stilla hälsning till mig.

Jag fortsatte ned till sjön, tog av mig mina kläder och lät det varma vattnet omsluta mig på alla sidor.


Så ska det låta

Idag blev en hemma kväll för tillfriskning efter några dagars underlig sjukdom. Därför hamnade jag framför TVn tillsamans med mamma o pappa och tittade på Så ska det låta.
Ikväll var  Fredde Granberg (Alias lillsnorre och, Ronny eller ragge(kommer inte ihåg vem)) och program ledare var som vanligt Peter Settman (Alias, den av ronny o ragge som Fredde inte är) Alltså en reunion av det gammla radarparet. Vilket också märktes. Genom hela programet kom gammla klassiska skämt från Ronny o Ragge, och hela hälsningen mellan Peter och Fredde gjordes som om de var Ronny o Ragge. Hysteriskt roligt. Vi fick även höra dem bägge framföra det gammla paradnummret "Rara söta anna".

Jag kan bara säga en sak. Gå in på SVTs hemsida och kolla på kvällens program. Du kan ju alltid hoppa över alla tråkiga låtar.


Vi välkomnar...

... Rikard Hägg till klubben för röda Saab ägare på gotland.

Välomen


Hampus Hägg
Ordförande

Omslag

Jag har nu gett två olika omslag som har varit olika ideér som jag har ratat. Men efter att jag var i tidningen idag blev även omslaget officiellt. Därför tycker jag inte att det är mer än rätt att det kommer ut här också. Så här kommer det slutgiltiga omslaget till "En söndag i juli"image8

Ung författare debuterar

Igår besökte jag Gt och min date med Eva Bofride. Vi pratade om det mesta och drack gott maskinkaffe. Jag kände att jag fick framd det viktigaste om min bok och det blev även bra skrivet. Tommy Söderlund (personen som jag senare på kvällen var på förfest hos)
För er som vill läsa det kan ni gå in på
www.gotlandstidningar.se och söka på Hampus Hägg.

******

Jag lämnade även inn boken till tryckeriet igår och de skulle titta på den och ringa idag eller imorgon om det behövde göras någonting mer med den. Så idag ringde de när vi låg och såg på "Säg att du älskar mig" tyvärr fick Kristian tag på telefonen först och svarar med den vänliga frasen "Fan, jag ser på film". Tryckeri killen skrattade åt honom och kallade honom senare för efterbliven.

Miss Li

Skulle vilja tillägna ett blogginlägg till en artist som jag tycker har fått aldeles för lite uppmärksamhet i musiksverige så här i början av det nya året.

Miss Li.

Hon släppte i slutet av 2006 sitt första album Late night heartbroken blues.

Miss Li har en lite annorlund musikstil vilket jag tycker om i dagens samhälle där allt skall låka i princip likadant. Se bara på Den vinnande låten i melodifestivalen, Worrying Kind som låter precis som en av låtarna i Den där Mary, My rosemarry goes. Eller Scissor Sisters låt, She's my man som är en direkt rippof av Elton Johns I'am still standing.

Nej Miss Li är ny. Det är en blandning av jazz, blues och pop huvudsakligen, men jag är säker på att det går att hitta flermusikstilar i hennes musik.


Och tillskillnad från många artister skriver hon lite underhållande texter också. Som den här textraden ur låten "Late night heartbroken blues"

and he said something like this:
sure babe, I´ll take you home
but in the morning you´ll be on your own again

and I said:
well honey that´s ok
and I don´t really care if you are straight or gay
as long as
you make my day

Jag rekomenderar henne starkt. Gå in på
www.missli.se eller http://www.myspace.com/experiencemissli

(Nu kommer jag säkert återigen bli anklagad för att ha lite udda musikstil och någno kanske till och med säger att jag bara lyssnar på "tjejmusik" men någon skall göra det också, hur skulle världen annars se ut?)


Måndagsmorgon utan lektion...

Sitter i skolan och fick för en halvtimme sedan reda på att jag inte skall ha någon lektion fören vid klockan 12:30 ungefär.
Läreren för retoriken (Jenny Staffansdotter) är sjuk igen. Alltså var det helt onödigt att ägna hela helgen åt att komma på ett tal tills idag. Istället kunde jag ha gjort klart mitt projektarbete och plugga till idrottsprovet imorgon. Men nej, jag väljer att skriva ett tal, ett tal jag inte kommer att ha någon nytta av fören om 14 dagar.

Ibland undrar man vad man har gjort för ont för att förtjäna sådna här straff.

Nu kanske någn tänker: Men du kan ju göra klart projektarbetet nu, eller plugga på idrottsprovet. Men nej, det kan jag inte eftersom måndagar vanligtvis är dagar då jag inte har någon fritid under dagen så tänker jag att det var onödigt att ta med sig allt det till skolan, så projekarbetet och idrottsboken ligger kvar hemma i Väte.

"För allt du hatar hos dig själv - Förlåt dig själv
För allt du hatar hos dig själv - Förlåt dig själv"
Skrev Jonas Gardell...
Idag vill jag tillläga

"För allt du gjorde till retoriken idag - Förlåt dig själv
För alla gånger du är sjuk Jenny - Förlåt dig själv. för just nu är jag inte på förlåtande humör...

Länge leve den felande människan

DU är en felande människa
Jag är en felande människa
Alla människor felar
Det är mänskligt


*******

Alla människor har rätt att fela
Vi får inte sluta fela
I samma stund vi slutar fela, i samma stund slutar vi leva
När vi inte längre felar lever vi inte - Då är vi döda

Länge leve den felande människan


Jonas Gardell på Cirkus 23 september

De flesta som känner mig vet att jag har en liten förkärlek till Jonas Gardell (alla ni som inte visste det vet det iaf nu.) och jag har länge pratat om att jag vill se honom Live, redan när han turnérade runt med Väckelsemöte pratade jag om det. Men det har aldrig blivit verkligehet. Fram tills nu!

Idag bokade jag två biljetter till den nya föreställningen "Tillfällig gäst i ditt liv". Jag kommer att bege mig till Stockholm och Cirkus den 23 september.

Det är lite som en dröm som går i uppfyllelse.


"Släpp din oro jag är här hos dig, allting ordnar sig. Allt blir bra.
Blåst ut ljusen jag skall skydda dig, vila ut hos mig, Allt blir bra."

Jonas Gardell


En söndag i juli

Har tidigare publicerat en senare version av hur framsidan av min bok "En söndag i juli" kommer att se ut. Här kommer en av de första förslagen.

Innom en månad kommer du att kunna köpa boken via
www.books-on-demand.com Då får du se den slutgiltiga versionen av omslaget. kanske kommer det tidigare här...image7

Date

Tisdag klockan 09:30 har jag Hampus Hägg, en date med Eva Bofride.

Avlyssningslagen

Idag lägger regeringen fram sitt förslag att tillåta FRA att avlyssna mobiltelefoner och läsa mail.
Idag tar vi ett steg mot en säkrare vardag.
Idag tar vi ett steg i rätt riktning i kampen mot terrorism (till skillnad mot Bush famlande i mörker)

Jag förstår inte vad som är så fruktansvärt för den vanlige medborgaren. Kan ni inte se alla fördelarna det ger oss?
Ni verkar leta efter små, små nackdelar med hela förslaget. Nackdelar som jag inte ens förstår mig på.
Jag förstår mig t.e.x inte på dem som säger att det är ett hot mot demokratin och den enskillde medborgaren.

De kommer inte att kunna avlyssna vem som hellst hur som hellst. Bara för att. Nej allting kommer att vara reglerat och väll kontrollerat.
De kommer endast att "spionera" på dem som redan har någon form av misstanke riktad mot sig. Alltså kommer den nya lagen att hjälpa till att fånga "ondingarna" snabbare och de hinner inte ställa till med lika mycket.

Är det någon som tycker annorlunda så är ni mer än välkommna att disskutera mot mig.

Melodifestivalen

I går gick andra chansen av stapeln i Nyköping. Det blev fiasko!

Ingen av dom låtar som jag hejade på gick vidare. De klarade sig knappt vidare från kvartsfinalen!

I första kvarten hejade jag på Elin Lanto mot Fame Jessica - Hur Fame Jessicas låt kunnde gå vidare är för mig ett mysterium.

Sedan vad det dags för flickidolen Jimmy Janson. För mig var allt annat än att han skulle gå vidare totalt omöjligt. Men Nej! Inte heller här fick jag rätt. Istället gick en av de sämsta låtarna i hela andra chansen vidare.
Sanna Nielsen.

Nu kom den uppgörelse som var den jag brydde mig minst om. Bägge låtarna var relativt bra. Men eftersom jag har en förkärlek till Uno Svennsingsson låg min röst där. Trotts att det såg ut som om Caroline Af Ugglas hade klätt Irma.

    MEn inte heller här gick min låt vidare. Men nu var det åtminstonde inte en låt som jag hade totalsågat.


Nu låg hela mitt hopp hos Magnus Uggla. Och efter det att jag hade hört Nannes låt stod det helt klart för mig att om den låten gick vidare skulle det vara lika stort fiasko som att Addis Black Widow överhuvudtaget kom med i festivalen.
    Och för en gångs skull fick jag som jag ville. Kung och fosterland fick gå vidare till semin.

Nu var det dags för kampen mellan Sanna och Jessica. Och nu var det pest eller kolera (men då vill jag påpeka att kolera är en sjukdom som vi idag kan bota) och därför gick koleran Sanna vidare.
    Men den matchen fann jag mindre intresse i. Hela jag var fullt koncentrerad på Ugglas match.

Men som ni antagligen vet fick jag inte heller här med min låt. Uggla blev slagen. Trots sin uniform.

Det som känns bra med att dessa två låtar gick vidare är att min favorit i finalen inte fick något nytt hot.

I Finalen hejar jag på Andreas Johnsson, kanske inte så mycket för låten som för rätvisan. För hade det varit någon rättvisa så hade han vunnit förra året och vi hade haft en Eurovision final i sverige. Men nu var Carola med, med en låt som ingen ens minns hur den går.
Men jag kommer inte att sörja om The Ark går vidare, men jag är tveksam till om världen är redo för dem.
    Den låt som jag tror skulle fungera bäst i Eurovision är Sebastians. Men jag tycker inte att den håller samma klass som Andreas och The Ark.

Alltså kommer jag att fira med champagn om någon av dessa tre vinner. Annars kommer jag att sörja med samma dryck.


Livet som författare

Livet som författare var fram till i julas ganska behagligt.
    Man vaknade på morgonen, behövde inte ens gå upp ur sängen. Om någon skulle fråga vad man gjorde, eller ännu värre säga att man skulle gå upp ur sängen så behövde man bara svara. Jag jobbar, jag tänker och väntar på inspiration. Sedan kunnde man fortsätta att titta på tv och spela datorspel.

Men nu är läget ett helt annat, varje jäkla dag måste man sitta och läsa och läsa och läsa och rätta och rätta. Och jag kan säga att rätta stavningsfel inte är speciellt lätt för en dyslektiker.

Nej om jag någonsin mer skall skriva en bok så skall jag lägga ut korrekturläsningen på entrepenad. och istället bara ägna mig åt den roliga biten, att spela Fifa 05 (nyare fungerar inte på min dator)