Årets 30 bästa album - topp tio

10:  God put a rainbow in the sky - Miss Li


Här är hennes andra album. Jag vet egentligen inte vad det är som gör att det här albumet är bättre än det tredje. Men det är bara så. Det är musik med text som kanske inte alltid är så glad. Men man blir alltid glad av att lyssna på Miss Li.


9: Made of bricks - Kate Nash


Hon upptäcktes via My Space och jämförs med Rigina Spektor och Lily Allen. Denna 19åring med sin brittiska accent har släppt ett album fullt med sköna låtar som är lätta att förstå texterna i. Det är rakt på sak. Det är snyggt piano spel, framförallt i "Foundations" som även är albumets bästa låt. Gå in och sök på youtube. Det är underbart.


8: Det snurrar i min skalle - Familjen


Jag är ingen större fantast av "datamusik" men när Familjen spelar är det njutning. Det är inte bara dunka, dunka utan det är genomtänkt och snyggt. Dessutom sjunger han på skånska och ger alla låtarna någonting extra. Har gjort en av årets bästa videos och är nominerad till Grammis.

Vanligtvis tröttnar jag på den här musikstilen, men jag tröttnar inte på Familjen.

I vår är han förband åt Kent.


7: Säkert - Säkert


Annika Norling, för somliga känd som "Hello Saferide" sjunger här på svenska, eller norrländska, och hon sjunger med hjärta och själ. Första singeln "Vi kommer att dö samtidigt" påminner lite om Raymond och Marias "Ingen vill veta vart du köpt din tröja" och jag var rädd att det skulle vara någonting i den stilen. Men jag gav skivan en chans och den är underbar. Hon sjunger om sin barndom och om hur hon blev mobbad i "Och jag grät mig till söms efter alla dar". Hon sjunger om våldtäckt i sången "Allt som är ditt" som är en riktig kämparsång för alla som blivit utsatt för våldtäckt. Hon sjunger om kärlek i flera sånger däribland "Det här är vad dom säger" och "Det kommer bara att leda till nåt ont".

Jag älskar artister som har texter med en mening. Jag väntar med spänning på mer från Säkert.

Ni kan även höra Annika i duett med Peter Jöback i "han är med mig nu" dock inte från den här plattan.


6: The Reminder - Feist


The Reminder blev årets album när musikbyrån bestämde och tog sig in på en sjundeplats när jag bestämde. Det är skön musik att lyssna på och man tröttnar inte. Det händer någonting i varje låt och hon tillåter sig själv att experimentera och prova. En av albumets höjdpunkter är "The Park" som låter som om den skulle vara inspelad i närmaste park med en kassettbandspelare och en mick. I bakgrunden hörs fågelsång, det känns äkta.

Ett annat stort plus med skivan är ståbasen som dyker upp ibland.

Någon kanske känner igen hennes "My moon My man" från 3 reklamerna. På p3 hörs ibland hennes "1234".


5: I saw her from here/I saw here from her - Christian Kjellvander


Kjellvander är tillbaka efter kritikerrosande albumet "Faya" och min personliga favorit " Songs From A Two-Room Chapel" Här har vi musiken för dig som gillar lugna låtar med en mörk härlig röst men som då och då vill ha någonting "svängigare" Jag tror inte att det finns en endaste dålig låt på plattan.

Såg honom live som förband åt Winnerbäck förra sommaren och han är fantastisk. Vi tackar Jesper för att han visade mig Kjellvander.


4: The black and white album - The hives


Efter några års tystnad och turnerande är The Hives tillbaka och förväntningarna var skyhöga super producenter hade varit inblandade i skivan, t.ex. Pharell Wiliams och Timbaland. Tyvärr gjorde alla olika personers inblandning i skivan att den blev lite spretig. Men det går inte att ta miste om att det är en Hives platta man har lagt i spelaren. Tick tick boom är underbar och väcker varenda lyssnare så fort man lägger skivan i Cd-spelaren. Även låtar som "It won't be long", "Try it again" och "You got it all...Wrong" är ren och skär njutning. Men jag undrar fortfarande vad de tänkte när de spelade in "Puppet on a string" men den är å andra sidan ganska kul att lyssna på.


3: Late Night heartbroken blues - Miss Li


Miss Lis debut är underbar har har hon allt. I de senare plattorn tappar hon de lugna låtarna lite, och de behövs när låtarna håller det tempot som hennes låtar gör. Man behöver andas ibland. Sedan är det alltid någonting speciellt med en debutplatta. I överigt påminner det om de andra två plattorna. Men lite simplare.


2: Daugava - Lars Winnerbäck


En av de skivor som jag väntat mest på och som motsvarade mina förväntningar till allra högsta grad. Här är det folkmusikens Winnerbäck som hörs. Det märks hur han har blivit inspirerad av Irland där han spelade in skivan. Det är jobbigt grått och tungt, det känns öst Europa och forna sovjetstater. Här är alla låtar bra det är troligtvis det jämnaste albumet Winnerbäck har gjort.

Framför allt vill jag lyfta fram "Och det blåser genom halen" där stråkarna i början genast väcker det svenska vemodet vi alla bär inom oss.

"Jag har väntat på ett regn" är kanske den låt som med sin inledande rad väcker mest tankar av alla låtar i år "i morse hängde man Saddam, jag har ingen skuld i det" och allt du här är en enkel gitarr och något dovt buller i bakgrunden.

Skivan saknar helt och hållet brister, dessutom är det kul att höra Miss Li sjunga på svenska när hon sjunger duett med Winnerbäck i "Om du lämnade mig nu" och "Vad är det som bekymrar Sara When".

Winnerbäck när han är som bäst


1: Tillbaka till Samtiden - Kent


Kanske ingen större överraskning. Men det måste erkännas att det faktiskt är årets bästa album alla kategorier. Men det skall även erkännas att när jag hörde skivan för första gången var jag grymt besviken. Jag älskade "Du och jag döden" plattan med sina gitarrer och hoppades verkligen på någonting i den stilen. Istället kommer det här synt inspererade albumet med "datatrummor" och syntar istället för gitarr. Men jag gav den en chans och jag älskar den bara mer för varje lyssning. Kent vågade prova någonting nytt och jag tror att nästan alla fans har börjat gilla den nya plattan ny.

Det jag framför allt älskar är att man aldrig vet vad som skall hända på "Tillbaka till samtiden" i "Columbus" kommer textrader som "Way back i nitti tre" och det låter inte B att slänga in engelskan, det låter underbart, lyssna på Youtube, och i Generation Ex inleds låten med ett simpelt gitarr riff och en pianoslinga och mitt emellan 3 och 4 takten exploderar låten. Jag blir förvånad varje gång.

En stor anledning till att man inte tröttnar på "Tillbaka till samtiden" är det faktum att men hela tiden hittar dolda saker där under ytan och som går att njuta åt.

Det blir helt enkelt inte bättre än så här år 2007


30 bästa albumen år 2007

Jaha då var det dags. Här kommer de 30 bästa albumen från 2007, uppdelade i två inlägg så att ni skall orka läsa det. I dag börjar vi med plats 30-11. Håll i er nu åker vi.

30: Not too late - Norah Jones

Not Too Lates stora problem är att albumet saknar de klockrena singlarna. Albumet har ingen låt som man fastnar för direkt. Jag saknar Sunrise effekten.

29: Mount Pleasure - Moneybrother

Monebrother och Mount Pleasure öppnade starkt med sommar hitten "Just another summer" som jag föll för direkt och som var den första moneybrother låten som jag ville lyssna på. Han följde sedan upp den med singeln "Guess who's gonna get some tonight" Som även det är en bra låt. Men sen bjuder inte Mount Pleasure på så mycket mer.


28: It won't bee soon before long - Maroon 5

Marron 5 är tillbaka efter succén med "Songs about Jane" och återigen ett bra album men maroons musik är inte bättre tycker jag.

27: Shock Value - Timbaland

Vad skall man säga killen vet hur man gör hitt musik. Tyvärr är jag inget större fan av musikstilen men låtar som "The way I are" är grymma

26: Monkeys for nothing & The shimps for free - Reel Big Fish

Reel Big Fish är ett synnerligen, i Sverige, okänt amerikanskt band. Men de sitter inne med ett skönt sound där blåsinstrumenten används flitigt tillsammans med disstade elgitarrer och en skönsångare. Bandet har kantats av bråk och bandmedlemmarna har bytts ut och det märks de har lämnat blåsen mer och mer för varje album och "Monekys for noghtin & The shimps for free" är ett rockigare album än tidigare. Men det har sina ljusapunkter då man känner igen de gamla Reel Big Fish.
Jag rekommenderar deras almbum "Why do we rock so hard" om du vill börja lyssna


25: Love will turn you around - Timo Räisänen

Här har vi årets öppningslåt på ett album. Jag tror det var en recensent som sa att med "My Valentine" kan man inviga OS, och det stämmer inte ens Kent har gjort en lika stark öppningslåt.
"My Valentin" tillsammans med "Sweet Marie" är albumets stora höjdpunkter och lyfter hela albumet enormt. Tyvärr står sig de andra låtarna tämligen platt i jämförelse och det blir ett ojämnt album.


24: Lucky Thirteen - Vincent

Roger Ponaters son vet hur man gör skön musik och det är bara att gunga med när Vincent sätter igång. Första singeln "Don't hate on me" känner de flesta igen från 3 reklamerna och andra singeln "Miss Blue" har spelats flitigt på p3 med all rätt. Men 12 låtar med Vincent blir lite tjatigt. Men någon låt då och då är underbart.

23: Migration - Sambassadeur

Vi tackar p3 för att de plockade fram den här fantastiska gruppen. Det är som med Vincent det är bara att gunga med och njuta av den viskande sången och den härliga rytmen. Men återigen blir det lite tjatigt i längden, precis som med Vincent.
Bästa låten är absolut "Subtle Changes"


22: In our nature - Jose Gonzalez

Vad skall man saga om det här underbanet som skall spela in duett med Kylie Minogue och som gör storslagna covers på låtar som Teardrop (och på föra plattan Heartbeats). Det är bara att njuta.

21: Though, I'm just me - Maia Hirasawa

Mmm, ren och skär njutning när Maia sätterigång och plinkar på en av årets balader (eller vad man skall kalla det) "Gothenburg".
Återigen hittar vi en viskande sångerska, men rätt som det är exploderar hon som i "And I found this boy" som är albumets bästa låt. Men det finns ingen låt i likhet med den på skivan, det känns inte som att den riktigt hör hemma på skivan.


20: Earthly Greetings - Andersson & Gibson

Som duo debuterade de i melodifestivalen med låten "Anything but you" och sedan spelade de in en skiva tillsammans. Det är härligt gitarr spel som låter underbart tillsammans med Anderssons härliga stämma. Tyvärr lägger den sig allt för ofta över Gibsons kvinnliga skönhet. Men det är fortfarande ett album i världsklass. Underbart
Albumets bästa låt är just "Earthly Greetings"


19: What if leaving is a loving thing - Sahara Hotnights

Med singeln "Cheek to Cheek" slog Sahara Hotnights igenom för den stora massan och de har följt upp dundersuccén med ?Visit to vienna? som jag tycker är ännu bättre men som inte har nått lika högt på listorna, och "The Loneliest city of all". En av årets absoluta överraskningar.


18: Prayer for the Weekend - The Ark

Kanske årets näst bästa öppningslåt med "Prayer for the Weekend" som är underbar att poppa på bilstereon en jobbig morgon för att vakna till liv. Albumet sitter även inne med melodifestival segraren "The Worrying Kind" som väll knappast kräver någon närmare presentation. Men albumet är inte i den vanliga Ark klassen tyvärr. Jag hade förväntat mig mer.


17: Songs of a Ragdoll - Miss Li

Det tredje albumet från tjejen som för ett årsedan inte släppt ett endaste album. Hon har släppt tre album och alla är med på listan. Det här är det "sämsta" det är fortfarande underbart att höra hur hon vågar vara spontan och inte tillrätta lägger allting utan vågar "köra på". Det är underbart att höra hennes simpla pianospelande låta så underbart.
Bästa låten på skivan är absolut duetten "Tuck you in" Jag tycker att alla ni som inte har hört någonting av Miss Li gör det snart.


16: Back to Black Delux edition - Amy Winehouse

Nu kanske någon besserwisser sitter där och tänker att Back to Black släptes 2006, och det stämmer också med Delux Edition (med en extra skiva) släptes i november 07.
Det är härligt att höra hur Jazzen och Soulen kommer tillbaka till populär musiken.
Amy Winehouse röst skulle kunna vara hämtad från vilken 50-tals platta som hellst. Det är soft det är jazzigt det är souligt det är musiknjutning in i skälen. Här tror jag att jag har en ny favorit till dig Emanuel Norrby. Bästa låtarna är "You know that I'm No good", "Rehab", "Back to black", "Cupid", "You're wondering now" och "Hey little rich girl". Du märker det här albumet har många bra later, det här var bara de bästa.


15: Never seen the light of day - Mando Diao

Kanske årets skönaste album titel. Tyvärr står sig "Never seen the light of day" platt mot super succén "Ode to Ochrasy" Men det finns så klart låter som får en att smälta som "Never seen the light of day", "If I don't live today then I might be here tomorrow", "Gold" och "Misty Mountains".
Men tyvärr marks det lite för mycket att albumet är inspelat på två veckor. Hade de lagt ned lite mer tid på det så hade det kunnat blit enormt. Men Mando är ju alltid Mando och även deras "dåliga" låtar står sig bättre än många andra artisters "bra" låtar. Därför är det självklart att de skall ha sin 15 plats.


14: Matinee - Jack Penate

Påminner lite om Johnossi men med fler instrument och bättre uttal. Det är mycket sköna gitarr riff (vad det nu kan tänkas innebära) och skön variasion. Bästa låten är "Run for you're life" men jag rekommenderar även "Thorn on the platform".

13: Under the black light - Rilo Kiley

Ett brittiskt indi pop band som skriver underbara låtar med, ibland
lite underfundiga texter. Vet inte vad jag skall säga mer. Finns säkert att hitta på youtube och lyssna på.
Vi tackar Julia för att hon köpte skivan och gav mig.


12: Jag tyckte jag var glad - Lasse Lindh

Jag skrev för länge sedan om Lasse Lindh i bloggen och kallade honom våran nya Winnerbäck. När jag sa det var det framför allt texterna jag tänkte på. Lasse är känslomässig och han säger egentligen precis det han känner utan att dölja det. Det är mycket text lite rim och härlig musik.
Här har vi öppningslåten som genast får en att känna att nu börjar en känslomässig resa, "Fem enkla saker" är låten som får en att vilja gråta. Man får en illamående klump i halsen. Det är ingen låt för någon som vill dölja sina känslor. En enkel gitarr och en ledsen sångare. Mycket bättre än så här blir det inte när det gäller den sortens musik. Rekommenderas starkt.
Men skivans bästa album är definitivt "Varje litet steg" men jag rekommenderar även "En högerkrok och riktigt blod". Lasses stora genombrott kommer troligtvis i vår då han är med i Melodifestivalen så börja lyssna in dig redan nu.


11: Life in cartoon motion - MIKA

Han har jämförts med Freddy Mercury och är underbar att lyssna på. Han kan göra allt med sin röst och han vet hur man gör låtar som sätter sig på hjärnan. Här går det inte att välja en låt som är bättre än någon annan. Ett av årets jämnaste album. Synd bara att man tröttnar på låtarna lite för snabbt.

Nu får ni fundera över hur ni tror att topp tio placeringarna ser ut. Vem är segraren och vem är den som precsis lyckades kvala in på topp tio.

Snart vet ni, jag vet redan.

Lunarstorm

Loggar in npå lunarstorm för första gången på länge. Det första jag läser är med stor röd text "JAG HAR BILJETTER TILL DARIN"... Jag loggar ut igen

Musikbyråns årsbästalista...Ett skämt

Har precis suttit och tittat på Musikbyråns årsbästalista där de listar årets 30bästa album.

Jag kan bara dra en slutsats efter att jag har sett nedräkningen. Hur kan album som "Daugava","Tilbaka till Samtiden", "Back to Black" "Never Seen the Light of Day" och "The Black and White album" inte vara med bland de trettio bästa albumen. Jag har hört musik som jag inte förstår hur någon ens kan betala för att få lyssna på sånt skit rent ut sagt.

Det är helt okej att de har valt att ta med många okända emo och indiepopband. Visst kan de vara bra, men det finns väll en anledning till att inte allt för många lyssnar på dem. De är inte alltid så bra, hade de varit så jävla bra som de på musikbyrån påstår så hade de väll varit mycket större band och artister.

Nej jag tycker att det är pinsamt.

Om jag orkar så skall jag lista min topp 30 album under året 2007. Om det nu finns så många bra album.
Men som sagt vi får se, den som väntar får svar...

Hockey...?

Ibland skäms man över att hockey är favoritsporten...


...


Klockan är 06:45...

...och väckarklockan har precis ringt för att väcka mig inför en hård arbetsdag som slöjd lärare. Men jag hinner inte mycket mer än stänga av larmet innan mobilen börjar låta igen. Nu är det inte larmet som låter utan min ringsignal. Jag svarar med så lite morgonröst som möjligt och hör då i andra ändan den lärare som jag skulle ha vickat för. Tydligen är hans kurs "inställd" och han kan ta sina lektioner idag ändå. Jag vet inte men jag tror inte så mycket på inställd. Jag tror rycktet om mig har gått jag tror att jag måste leta mig en ny arbetsplats. Vänta jag har en ny arbetsplats... moahahaha...(ondskefulltskratt(jag vet inte varför(det passar ju egentligen inte in hjär(men nu är det ändå skrivet så skit samma))))

BIljetterna är bokade

Idag bokade jag biljetterna. Klockan 06:30 tisdagen den 8januari lyfter flyget från Visby. Sedan får jag vänta till 11:10 mellanlanda på Heathrow och klockan 16:40 (N Irland tid) landar jag på Belfast City Airport. Sedan börjar äventyret.

Northern Ireland here I come

Då var det klart. Då var man inte längre arbetslös. I början av januari tar jag mitt pick och pack och sticker till Nordirland, Dungannon för den som är nyfiken och vill kolla på Google Earth.

Jag kommer att arbeta i ett stall med 70-80 hästar och rida 5-6 hästar/dag. Jag kommer att bo i min egna två rums lägenhet 500 meter ifrån stallet. Det kommer att bli väldigt spänande och jobbigt.

Chefen ringde igår klockan tio. Innan han ringde hade jag pratat med min förmedlare som har bott i England i 40år. Hon sa "Han pratar väldigt fort, jag FÖRSÖKER att hänga med" Min tanke innan jag svarade var om hon försöker att hänga med så kommer jag inte att ha en chans. Men så farligt var det inte ändå. Han pratade inte jätte fort, dock lite sludrigt och så med Irlänsk dialekt (konstigt va!) Han lät lite som Marry och Pippins i sagan om ringen (kommer inte dom från scottland? Hmmm, scottar och irländare kanske pratar likadant, tänk om det inte alls är Nord Irland jag skall till utan scottland. jobbigt om jag bokar fel flyg. Jag borde verkligen ta och ringa Bryan. Men tänk om jag inte fattar något. Jag är rädd...