2009 års bästa album 20 - 11

Som seden bjuder inleds nu nedräkningen mot det bästa albumet 2009. Listan är färdig och kommer att pressenteras här i olika omgångar. Vi börjar med platserna 20 - 11.

Eftersom ingen sökte jobbet som kameraman för champo.blogg.se så blir pressentationen i det gamla hederliga textformatet.



20. Muse – The Resistance

Vet inte hur jag riktigt skall förklara det här albumet. Kasta ner Glasvegas, White Lies, Coldplay och The Killers i en mixer och kör i en och en halv minut. Ut kommer ljuv musik. Ett album som kom till mig väldigt sent på året.


19. Olle Ljungström –Sju

Olle Ljungström återvänder till den musikscenen kort efter att albumet ”Andra sjunger Olle Ljungström” släpptes. Sju är ett väldigt bra album med intressanta textrader som ”jag har knullat en råtta” och underbara myslåtar som ”Uppröra”.


18. Maskinen – Boys II Men

Redan 2007 släpptes den första och mycket omtalade singeln ”Alla som inte dansar”. Därefter har det då och då kommit ut en och annan singel ur kollektivet som från början bestod av en hel drös av sveriges hip-hop elit, men som idag bara består av Afasi (Afasi & Filthy) och Frej(SMK). Men nu kom äntligen albumet som kombinerar traditionell hip-hop med hård modern electro. Och för det mesta blir det otroligt bra, och frågan är om inte ”Pengar” är en av de bästa hip-hop/dance låtarna som gjorts i Sverige. Men ibland tappar de och dalarna blir lite väl låga.


17. Lorentz & M.Sakarias – Vi mot världen

Det är tight mellan Lorentz & M.Sakarias och Maskinen. Men Vi mot världen är ändå bättre, om inte annat för den lånade kent-titeln från en låt med samma namn från deras EP The Hjärta och Smärta EP. Mayhem och Stockholm Serenad är skolexempel hur låtar och stämning skall byggas upp. ”På drift” (återigen ett kent lån, eller är det tvärt om…) är kanske årets vackraste låt tillsammans med Marit Bergman. Sedan går det inte att tycka illa om sammarbetet med Parken i Himmelen. Albumet är fullt med så många snygga samplingar, textrader, påhittighet och glädje.


16. [Ingenting] – Tomhet, Idel Tomhet

Många har sagt att [ingenting] har gjort det bästa albumet I år. Jag håller inte riktigt med. Men det är bra, riktigt bra. Framför allt är det de härliga texterna som gör det. I ”Satans högra hand” lyckas de även få smurfrösten att passa in och låta given på sin plats i refrängen.


15. The Sounds – Crossing The Rubicorn

När The Sounds släppte sitt första album “Living in america” revolutionerades mitt sätt att lyssna på musik. Nu har The Sounds blivit äldre och lite av den direkta slagfasta punk/synth/rocken försvinner när produktionen blir mer fulländad. Men att Crossing the Rubicorn troligtvis ändå är det bästa de har gjort är det inga tvivel om.


14. Fibes, Oh Fibes! – 1987

Med 1987 har Fibes, Oh Fibes! Lyckats nå ut till den stora publiken. På 1987 har de även 2009 års bästa låt. Så här knappt halvvägs in i topplistan meddelar jag nu att den bästa pop-låten 2009 är Love Child. Mmmm säger jag bara. Vi får heller inte glömma samarbetet med Kim Wild men som överträffas av samarbetet med Björn Skifs i ”My Calendar”.


13. Movits – Äppelknyckarjazz

De gick om Eminem på iTunes Hip-Hip lista I USA. De har varit där och spelat i någon av de stora night-showerna. De har gjort den roligaste videon. De har blivit utnämnda till Sveriges bäst klädda ”hip-hoppare” av Timbuktu. De har helt enkelt haft ett lyckat år där de har lyckats kombinera roliga texter, skönt swing och politiskt budskap.


12. Amanda Jenssen – Happyland

Amanda Jenssen är det enda bra som kommit ur Idol.  Egentligen är hon lite mer mainstreem än vad jag normalt sett lyssnar på. Men hon har något speciellt, hon har det, och i det här fallet vet jag precis vad det är hon har. Hon har sin röst. Ingen annan kan sjunga som Amanda Jensen. Låten ”Happyland” är dessutom kanske den gladaste låten under året.


11. Miss Li – Dancing the whole way home

Miss Li har kastat ur sig album sedan sin debut hösten 2006. Fyra album och ett samlingsalbum har det blivit. Allt har inte varit bra, men tillräckligt mycket. På Dancing the whole way home har hon äntligen lyckats till 100%. Sett till helheten är det hennes bästa album. Hon har lyckats behålla alla sina säregenskaper, men skalat bort allt det jag inte tyckte om från ”Songs of a Ragdoll”. Kanske är ”A daughter or a son” den mest hjärtekrossande låten i år. Vi hör även Amanda Jensen i duetten ”Bourgeois Shangri-La”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback