Lögn, förbannad lögn och statistik

Jag tror att det var Mark Twain som sa: Det finns tre sorters lögn! Det är lögn, förbannad lögn och statistik.


I tidningarna går det att läsa att undersökningar visar att 4 av 10 olyckor i trafiken är alkoholrelaterade.  4 av 10. Det måste ju innebära att 6 av 10 olyckor i trafiken inte är alkoholrelaterade. Det kan ju bara betyda en sak. Drick så mycket alkohol du bara kan innan du sätter dig i bilen då är det 20% större chans att du inte är med om en olycka.


Det går att vända statistik hur som helst för att den skall passa just ditt ändamål. En Sverigedemokrat och en Miljöpartist kan använda sig av samma statistik för att, å ena sidan visa hur invandringen gör att arbetslösheten ökar och å ena sidan hur invandringen sjunker. En moderat och en Socialdemokrat kan använda sig av samma statistik för att visa att arbetslösheten sjunker, eller att arbetslösheten stiger om man hellre vill få fram det budskapet.


Statistik är en lögn som går att vända så att den passar det du vill använda den till! Därför är det viktigt att inte alltid lyssna på vad tidningarna skriver, speciellt när det är just statistik de använder sig av. Du måste skaffa dig en egen uppfattning, då måste sätta dig in i hur undersökningen som frambringade den aktuella statistiken gick till, och du måste själv avgöra om statistiken visar "ditt" eller "datt".


"Det finns tre sorters lögn! Det är lögn, förbannad lögn och statistik!"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback