2008 års bästa album 10-4

10. Glasvegas - Glasvegas

2008 års mest hypade band alla kategorier och ändå tog det till mitten av december innan jag lyssnade på dem. Glasvegas har med sin debut dragit med Brittpoppen in i 2000-talet.

"Whats the story, morning glory?"


9. A
nna Ternehim - Leaving on a Mayday

Kan vara ett av årets bästa skivor. Men även en av årets största besvikelser. På "Leaving on a Mayday" har Anna valt att gå åt ett nytt håll. Hon kräver nu mer av sin lyssnare, men vill du lyssna, så lyssna och njut. Producerat av Björn från "peter, bjorn & john" och det hörs. "young folks" i Anna Ternheim version.


8. 
Autisterna - Sista scenen

Svensk pop när den är som absolut bäst. Vad mer att säga? Självklar på topp tio.

  

7. Kleerup - Kleerup

In på rehab och ut med musik för 2000-talet det var vägen Andreas Kleerup gick. Och självbetitlande debuten låter så som modernmusik skall låta. Men tyvärr är det bara låtarna när tjejer som Robyn, Titio, Lykke Li och Marit Bergman gör gästspel på som är bra. Men som tur är så medverkar de på majoriteten av låtarna.

  

6. Coldplay - Viva La Vida

Coldplay övergav sin arenarock och närmade sig Radioheads experimentella pop och visst var det fortfarande fantastiskt bra. Men jag saknade arenan.

  

5. Lasse Lindh - Pool

Lasse Lindh gör det gång på gång på gång. Slår mig med sin musik och framför allt sin elegans att sätta ord på känslor vi alla har känt och händelser vi alla önska inte skulle behöva hända. Att beskriva hur en människa har haft allt för att sedan sluta i rännstenen med en kanyl i armen. Att ge alla dem som aldrig fått chansen att leve en egen kampsång i Kom Kampsång tillsammans Timo Räisänen. Det att utnyttja en kunskap inom ord på rätt sätt.

Och Timo, varför sjunger du inte mer på svenska. Din röst låter så härlig som den gör på engelska fast mer.

Pool är glädje, sorg, musik, hopp, lugn, schlager, kärlek. Det är Lasse Lindh.


4. 
Frida Hyvönen - Silence is Wild

TTs undersökningar visar att Frida Hyvönens "Silence is Wild" är det svenska album som fått bäst kritik och högst poäng av de ledande musikrecensenterna. Inledande "Dirty Dancing" är så vacker som en låt kan bli och Fridas underbara ordinära röst fyller alla låtarna så det egentligen inte finns plats för musiken men med den där så blir det i stort sett fulländat. Så vackert så popigt så svenskt så internationellt. Allt jag saknar är Markus Krunegårds kör på "Dirty Dancing" som gick att höra på PSL*


Nu återstår bara topp tre. Vem eller vilka gjorde det bästa albumet 2008? Många favoriter har fallit. Alla favoriter utan en har fallit. Men får han vara med?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback