Big Brother

De säger att vi är på väg mot ett storebror samhälle där övervakningskameror ser hos vad vi än gör. De säger att det är en kränkning mot integriteten. De säger att skolungdomarna känner sig kränkta när skolungdomarna säger att de känner sig trygga. De är datainspektionen.

Jag såg ett inslag på Aktuellt ikväll om att datainspektionen hade stängt av 17 övervakningskameror på ett högstadium med omedelbar verkan då de ansåg att kamerorna kränkte elevernas integritet. Kamerorna satt utanför toaletten, de satt i korridorerna och i datorsalen och liknande platser.
Reportern frågade några av eleverna om vad de ansåg. Ingen av de tillfrågade såg någonting negativt i att kamerorna fanns där. Tvärt om de kände sig trygga och tyckte det var skönt. Någon sa att klottret och stökigheten minskat i samband med att kamerorna sattes upp.

Övervakningskameror i korridorer och datorsalar är en alldeles utmärkt lösning på dels stölder och vandalism, men det är också ett sätt för att eleverna skall känna sig säkra när de är i skolan.
Kan någon förklara för mig vad det är som är så kränkande i att bli filmad när du går i en korridor. En film som lagras i 3dygn på en server, en film som ingen kollar på om inte ett brott har skett. Kan någon förklara det för mig, tack!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback