Grädde

"Grädde är en vattenemulsion av fett som avskiljts från mjölk, vanligen komjölk. Det mesta av grädden homogeniseras för att inte skikta upp sig, men grädde över 40% fett behöver inte det. Den senare typen kallas vispgrädde och har tack vare de stora fettdropparna förmågan att binda luft till ett hållfast skum vid vispning. Grädde används som smaksättare i såser och många typer av matlagning. Vispad grädde är vanligt för garnering och fyllning av bakverk, speciellt bakelser och tårtor."
Källa: Wikipedia


Få kunde tro att Grädde skulle få den dominans i mejerihyllorna som den fick under främst åttio och nittio talet. Länge hade den funnits där i bakgrunden som någonting alla använde men som ingen ville låtsas om. Någonting som du inte köpte på din lokala Ica utan någonting som Fylle-Affe gav dig i en brunpapperspåse på Domusparkeringen.
Men som sagt under åttio och nittio talet tog grädden steget in i matvarornas finrum "Mejerihyllorna" och har där växt sig stor och har under 2000-talet  förökat sig och finns nu i flera olika versioner. Det finns den gamla klassiska vispgrädden, sedan finns det kaffegrädde och sterilgrädde. En gräddversion som har backat regält de senaste åren är mellangrädden som endast innehåller 27% fett i jämförelse med de 40% som finns i vispgrädden. Anledningen till att mellangrädden har backat är matlagningsgräddens intåg i folkhemssverige. Matlagningsgrädden är populär i matlagningen då den fortfarande innehåller smakan som grädden ger men den innehåller endast 12%fett.

Men grädden står inför nya utmaningar nu när allt mer fokus läggs på smalmat och nyttig mat där grädden kommer att få det svårt att stå sig och kanske närmar vi oss slutet på en lång era. Men vem vet kanske hittar grädden på någonting helt nytt för att behålla sin plats på tronen. Det vet man aldrig, grädden är påhittigare än många tror.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback